Talla må ut! 16-20 mars.

Det har gått en stund siden oppdatering, så her kommer det litt av vert på rappen! 16-20 mars tømte vi fjøset for talle. Talle består av halm som har blitt brukt som strø inne hos sauene. Den absorberer tiss og bæsj fra sauene og holder det tørt i fjøset. Vi fyller på igjennom vinteren for å holde det tørt og fint. Til slutt står det så høyt opp at det begynner å nå opp til for-brettet. Da er det bare å spa det ut.

De vanlige i dag er å ha sauene gående på spaltegulv med gjødselkjeller under. Da tråkker sauene gjødsla ned gjennom sprekker i gulvet så det detter ned i kjelleren og kan spas ut derfra. Men dette er atskillig mye mindre trivelig. Fjøset blir mere trekkfullt og kaldt og sauene skitne. Talla produserer varme og holder det tørt, rent og lunt i fjøset, så lenge man fyller på hele tiden.

Aberet er altså å få talla ut. De fleste som har sauene på talle har i det minste fjøs som du kan kjøre traktor inn i og spa ut talla med. Men vi må altså spa den ut for hånd med greip, trille den med trillebår ut i traktorskuffa og kjøre den bort med traktoren. Det er noen dagers arbeid.

Bildene viser bare den lille delen av fjøset som jeg spadde ut. I tillegg har Sigbjørn og min gode venninne Tina Ingebrigtsen gjort en sinnsyk jobb i resten av fjøset!