Jeg har klippet min første sau!

Onsdag 5 april fikk sauene vårklippen sin. Denne gangen hadde vi besøk av sønn Reiersen, som er i ferd med å bli en dreven klipper han og. Men hans hjelp fikk jeg også lov til å klippe en sau selv! Det var veldig stas! Men det skal nok litt mer trenging til før det blir noen dreis på det. Det er altså innmari vanskelig! Også er jeg jo så redd for å skade sauen!

Sigbjørn skaffa bevis:

Vi måtte jo også ta noen før og etter-bilder. Selv om det var ei lur ferdigklippet frøken som snek seg med på før-bildet 🙂

Og vi sier velkommen til: Hårek!

Jeg har lenge savnet en mann til å hjelpe meg i gårdsdrifta. Sigbjørn gjør jo litt nytte for seg, men han er jo en ekte nerd og ikke så veldig gira på dette fysiske arbeidet. I dag har jeg altså fått meg en ny kjæreste, sånn til hverdagsbruk, og han har fått navnet Hårek.

Det fine med Hårek er at han hjelper meg med gårdsarbeid akkurat når jeg vil. Han er sterk og sprek og veldig lettvint og ha med å gjøre. Med bare litt daglig stell og smøring gjør han stort sett alt jeg ber han om. Han hjelper meg med tunge tak når jeg måtte ønske. Han kosta mer enn et par øl på byen skal sies, men så stiller han heller ikke så store krav til selskap.

Sigbjørn er litt sjalu, så vi har tendenser til trekantdrama i heimen, men Sigbjørn får jo fortsatt lov til å varme meg om kvelden. Hver mann til sitt bruk sier nå jeg! 😀

Etter at jeg og Hårek hadde kappa vårt første tre fikk jeg litt opplæring av pappa pr telefon på håndtering av vinsj. Så nå er jeg faktisk i gang. Gleder meg stort til å få skikk på de gamle beitene!

Ikke alt kan gå helt etter planen…

I går hadde jeg en dum dag. Planen for dagen var å begynne å rydde i alt tømmeret som jeg og pappa (mest pappa) tok ned i fjor høst. Først dro jeg og Sigbjørn opp til vår veldig kjære nabo og lånte tømmervinsj, etterpå var det å finne fram motorsager og utstyr.

 

Problemet var bare at begge motorsagene vi har er rundt 30 år gamle og ekstremt tungstartede. De har sikkert vært (og er kanskje fortsatt) gode sager om man bare får dem til å sveive, men i går begynte det med at fjæra på startsnora hoppa ut. Det tok langt om lenge og fikse den, og når det endelig var gjort var barnevakt-stunda over.

Sigbjørn tok med ungene ut på årets tur nr 9 i finværet, mens jeg dro ned for å se om jeg kunne få begynt å rydde. Saga starta på første forsøk og jeg fikk tatt ned ett tre. Men saga var så sløv så jeg bestemte meg for å slipe den opp litt. Som tenkt så gjort, men etter det ville den altså ikke starte igjen. Vet ikke hvor lenge jeg holdt på, men det ble en god stund med prakk og styr. Til slutt måtte jeg gi opp.

I dag kjøper jeg meg ny sag. Satser på at jeg tjener den inn kjapt om jeg bare får rydda og sendt av gårde litt tømmer. Og en ting til… Jeg skjønner ikke bæra av vinsjen… La oss håpe at de neste to dagene blir litt oppklarende…

Første vårdag! Grøftegraving…

Hurra!! Søndag 26 mars og sinnsykt fint vær. Jeg og Sigbjørn har akkurat vært i Oslo og sett «Edda» på det Norske teatret. Robert Wilson som har hatt regien på stykket er en av mine store forbilder. Riktignok var ikke dette det beste jeg har sett, men den hadde noen veldig fine bilder innimellom. Kjempedeilig å la kunstner-Stina få litt inspirasjon sammen med superhyggelige kunstnerkolleger fra forestillinga «Arv» som vi spilte i februar.

Oslo-tur

Elin, Atle, Sigbjørn og Stina på teaterbesøk og Oslo-rangel 24 mars!

Søndag var det tilbake til gårdslivet. Men det er bare kos når man kan slå det sammen med årets tur nr åtte med ungene, når været er så fantastisk at graderstokken måler 18 varme, og når du finner to gamle kummer som er forholdsvis intakte. Håper det kan bidra til å tørke opp Hage-ekra en smule før den skal pløyes og sås med raigras.

Ingen av bildene som kvalifiserer for noen fotopremie, men de sier kanskje litt om dagen vår likevel 🙂

Talla må ut! 16-20 mars.

Det har gått en stund siden oppdatering, så her kommer det litt av vert på rappen! 16-20 mars tømte vi fjøset for talle. Talle består av halm som har blitt brukt som strø inne hos sauene. Den absorberer tiss og bæsj fra sauene og holder det tørt i fjøset. Vi fyller på igjennom vinteren for å holde det tørt og fint. Til slutt står det så høyt opp at det begynner å nå opp til for-brettet. Da er det bare å spa det ut.

De vanlige i dag er å ha sauene gående på spaltegulv med gjødselkjeller under. Da tråkker sauene gjødsla ned gjennom sprekker i gulvet så det detter ned i kjelleren og kan spas ut derfra. Men dette er atskillig mye mindre trivelig. Fjøset blir mere trekkfullt og kaldt og sauene skitne. Talla produserer varme og holder det tørt, rent og lunt i fjøset, så lenge man fyller på hele tiden.

Aberet er altså å få talla ut. De fleste som har sauene på talle har i det minste fjøs som du kan kjøre traktor inn i og spa ut talla med. Men vi må altså spa den ut for hånd med greip, trille den med trillebår ut i traktorskuffa og kjøre den bort med traktoren. Det er noen dagers arbeid.

Bildene viser bare den lille delen av fjøset som jeg spadde ut. I tillegg har Sigbjørn og min gode venninne Tina Ingebrigtsen gjort en sinnsyk jobb i resten av fjøset!

Årets andre tur!

Vi satser på kvantitet framfor kvalitet når det gjelder turer. Denne helga hadde vi nok en liten rusletur opp til «lekeplassen» vår i skogen. I anledning bursdagen min hadde vi med oss noen ekstra på tur, noe som selvsagt gjør det hele ekstra koselig. Vi fikk til og med nybakte boller rett fra ovnen, og i tillegg hadde vi med pølse til grilling. Alltid koselig med bål i skogen 🙂

20170107_125052

Potet, jordbær, epler og bier!

En av våre naboer trapper ned bieholdet og vi skal få kjøpe tre kuber av han. Så da kommer det norske, brune bier til Homme til våren! Det blir superstas! I tillegg kommer han til å være litt bie-mentor for oss i oppstartsfasen, noe som er uvurderlig for oss. Dette blir så spennende!

Vi har også bestilt ett mål settepotet og 3000 jordbærplanter. Så vi blir ikke arbeidsledige denne våren 🙂 I tillegg skal vi plante de første epletrærne i eplehagen. Jeg gleder meg vilt til å se Homme forvandles i sommer. Det blir en travel vår, men den blir også magisk!

Gleder meg til vi kan ta slike bilder her på gården!

Vi har faktisk et område som heter eplehagen her på Homme i dag. Men alle epletrærne som stod der en gang er tatt vekk. Jeg har aldri skjønt hvorfor. Det samme har skjedd med bærbusker og grønnsakhage. Jeg skjønner jo at man kan bli lei og ikke orke å stelle det. Men hvorfor ta det vekk?? Vi brukte eplehagen som hesteinnhegning en stund. Nå for tiden er det ikke hester her på Homme. Det ble for mye penger ut og for lite tid. Noe som er enormt sårt for meg. Men vi håper at om et års tid kan vi på nytt ha hest her.

Sånn så eplehagen vår ut sist sommer:

SAMSUNG CSC

Edderkoppbildet på forsiden er også tatt ved eplehagen, da jeg holdt på å reparere gjerder sist sommer.

Dette er ei spennende tid!!

Julestrikk

Julegave til lillestoredattera!

20161228_201514

Jeg rakk ikke strikke mange julegavene i år. Men dette fikk den minste storedattera til jul. Strikket av vårt eget Homme-Garn. Lua fores i panna sånn at det ikke klør. Ble hun ikke fin? Mønster kan fås med om du kjøper garn hos oss!

Ønsker alle en fortsatt strålende januar!

 

Årets første tur og andre nyttårsforsetter

Jeg har ikke egentlig noen særlig stor tradisjon for nyttårsforsetter. Men i år har jeg satt meg en hel rekke nye mål. Et av dem er å komme oss ut på tur med ungene minst en gang i uka. Minst 5 av dem skal være overnattingsturer med telt. Et annet er å gå hytte til hytte i fjellet med døtrene. Men i tillegg til dette har jeg satt meg et mål om å oppdatere hjemmeside og facebookside litt oftere og få i gang mer aktivitet her på gården. Vi trenger å få litt fortgang i sakene samt å få omsatt skinn og garn her på huset, sånn at vi kan fortsette å få spunnet garn og garvet skinn slik at vi slipper at det blir kastet. Det matcher dårlig drømmen vår om å bli en foregangsgård for økologisk og bærekraftig gårdsdrift. Vi er klar over at vi har langt igjen dit. Men det gjelder å ha blikket høyt festet.

Helt utenom nyttårsforsettene planlegges, i anledning min 40-årsdag, den aller første kunstfestivalen «Homme Fjøsfestival 2017» 30 juni 2017. Dette vil det komme mye informasjon om etter hvert. Vi vil også så smått sette i gang produksjon av varer som skal omsettes på vikingmarkeder og kanskje også bondens marked etter hvert i løpet av året. Kanskje vi til og med rekker å få i stand gårdsbutikken i Bryggerhuset her på tunet før året er omme?

Jeg starter med å vise dere noen skrytebilder av årets første tur som vi hadde 1 nyttårsdag i solskinn og finvær. Trym var syk og ble hjemme i sofaen med Sigbjørn. Men jeg, Storm og Tiril hadde en aldeles nydelig liten tur opp til «lekeplassen» vår i skogen.